Sijoittajalle 5 lahjaideaa!

Lahjavinkit

Tästä kirjoituksesta löydät lahjavinkit Nuoren sijoittajan näkökulmasta. Näitä ideoita voit hyödyntää niin Syntymäpäivä-, Joulu-, Valmistujais kuin Ylioppilaslahjoina.

 

1. Rahana

Rahalahja mahdollistaa sen käyttämisen vapaasti miten haluaa. Tottakai voit ohjeistaa, miten haluat sen rahan käytettävän. Sillä voi ostaa kirjallisuutta, hankkia lisää omistuksia tai laittaa esimerkiksi puskurivaroiksi. Tämä on suositeltava vaihtoehto, jos tiedät että lahjansaajalla on edes jonkinmoinen hallinta rahan kanssa.

Etuna on, ettei tarvitse tietää lahjansaajan arvo-osuustilin  numeroa. Jos haluat antaa lahjan suoraan sijoitustilille, joudut kysymään sen etukäteen ja näin lahja paljastuu etukäteen. Lahjansaaja tietää myös parhaiten, miten käyttää se raha järkeviten juuri hänen tilanteessaan.

 

2. Sijoitus salkkuun

Jos aloittaa esimerkiksi kummilapselle sijoittamaan suoraan salkkuun, näkyy vuosien sijoituksen kehittyminen konkreettisesti kun kummilapsi saa mahdollisesti 18- vuotiaana salkun hallittavakseen. Kun näkee, miten pitkään jatkunut säästäminen on kasvanut korkolle vuosien saatossa, luulen että sijoitus saa jäädä kasvamaan eikä mene kulutukseen. Nuorella on valmiiksi mukava pesämuna aloitella itse sijoitustoimintaa. Jos lahjan antaa suoraan salkkuun, voi olla varma ettei se mene ainakaan huonoon kulutukseen. Tai onhan sieltä mahdollista nostaa heti lahjan saatua pois, mutta veikkaanpa ettei näin tulisi käymään.

Lahjan voi antaa salkkuun rahana, ostamalla jotakin osaketta tai rahastoa suoraan salkkuun tai siirtämällä omasta salkusta haluttu määrä osakkeita lahjansaajan tilille. Viimeisin vaihtoehto on veroetujen takia hyvä lähisukulaiselle lahjaksi. Vaikka lahjanantajalla osakkeet olisi tehnyt suurenkin arvonnousun, ei lahjansaajan tarvitse maksaa tätä arvonnousua vaikka myisikin ne osakkeet. Lahjansaajan toki pitää odottaa vähintään vuosi lahjan saannista. Tällöin myydessä hankintahinnaksi lasketaan lahjansaanti päivän mukainen arvo. Suosittelen kuitenkin tarkistamaan ajankohtaiset ehdot esimerkiksi verottajan sivuilta.

 

3. Kirjat

Kirjoja lukemalla ihminen oppii tehokkaasti. Sijoituskirjoja löytyy suomenkielisenäkin reilusti, ja valikoima vain kasvaa jos englanninkielinen kirjallisuus taittuu. Kirjojen ei välttämättä tarvitse olla edes suoraan taloutta tai sijoittamista käsittelevää. Menestyneiden henkilöiden elämää käsittelevät kirjat voivat tuoda positiivisen innostuksen oman talouden hoitoon.

Kun oppii uutta, se pistää kiinnostamaan. Ja myös kun tulee vinkkejä miten tehdä paremmin, se mahdollistaa enemmän. Kun kirjasta tulee vastaan jotain mielenkiintoista, sitä automaattisesti lähtee tutkimaan asiaa lisää esimerkiksi netistä. Näin lähtee positiivinen oravanpyörä liikkeelle.

 

4. Liput tapahtumaan

Lahjaksi voit myös antaa liput johonkin talousaiheeseen tapahtumaan. Tällaisessa tapahtumassa käynti antaa varmasti uutta virtaa opiskella asioista lisää. Muutenkin, jos annat lahjan johonkin tapahtumaan, tulee lahjansaaja todennäköisesti käymään kyseisessä tapahtumassa. Jos lahjan saaja ei ole ennen tapahtumaa kovin kiinnostunut esimerkiksi sijoittamisesta, voi kiinnostus kasvaa tapahtuman myötä. Jos jokin tapahtuma järjestetään kaukana lahjansaajan kodista, voi esimerkiksi matkakulujen kustantaminen olla erinomainen lahja. Itse ainakin olisin tyytyväinen tällaisesta lahjasta!

 

5. Ottaa oppiin

Jos olet itse pörssiguru tai asuntokeisari, kannattaa oppia antaa eteenpäin. Jos tiedät lahjansaajan jo sijoittavan, on oiva lahja antaa mahdollisuus tulla opiskelemaan oppeihisi. Esimerkiksi pörssiyhtiöiden seulonta ja tarkempi tutkiminen varmasti kiinnostaa sijoittajan alkua. Jos asuntosijoittaminen kuuluu toimintaasi, ota lahjansaaja mukaan asunnon hankinta prosessiin mukaan. Näin lahjansaaja saa erittäin tärkeää oppia jo kokeneelta henkilöltä, ja kiinnostus toimintaan kasvaa.

 

Kuulisin mielelläni, mitä mieltä juuri sinä olit näistä ideoista? Voit kommentoida pelkällä nimimerkillä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.