Miksi sijoitan osakkeisiin?

Kiinnostukseni pörssiin on muodostunut jo vuosia ennen kuin sijoitin ensimmäisen kerran täysi-ikäistyttyäni. Seurasin mielenkiinnon vuoksi välillä aktiivisestikin pörssien kulkua, vaikka tiesin etten tulisi alaikäisenä sijoittamaan koska olisin tarvinnut siihen vanhempien luvan. Ensimmäinen seurattavani oli Talvivaaran osake, joka silloin vielä oli markkinoilla. Oli mielenkiintoista seurata, kun osake välillä moninkertaistui ennen kuin sen kaupankäynti lopulta lopetettiin kokonaan.

Opiskelin osakkeista lisää internetistä lukemalla ja kuuntelemalla podcasteja. Nordnetin rahapodista olen kuunnellut kaikki jaksot, joiden kuuntelemista suosittelen myös kaikille muillekkin. Luin myös Seppo Saarion -Kuinka sijoitan pörssiosakkeisiin- kirjan. Kirja oli mielenkiintoista luettavaa ja siinä oppi paljon sijoittamisesta. Tarkoituksenani olisi lukea lisää kirjoja, mutta toistaiseksi se on jäänyt ajatuksen tasolle.

Miksi aloitin sijoittamisen?

Minulla on pyrkimys saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Aikarajaa en ainakaan toistaiseksi ole asettanut, koska tarinani sijoittajana on vielä niin alussa. Pyrkimykseni tulevaisuuteen on, että minulla on varallisuutta sen verran että voin keskittyä olennaiseen, eli elämiseen.

Tiedostan, että pelkillä palkkatuloilla taloudellinen riippumattomuus on lähes mahdoton saavuttaa. On laitettava raha kasvamaan korkoa korolle efektin mukaisesti. Tämä on mahdollista sijoittaessa voittoa tekevään yritykseen. Yrityksiin sijoittaminen on helpointa ja käytännöllisintä pörssin kautta. Kun ostaa pörssin kautta julkista osakeyhtiötä (Oyj), siitä on mahdollista irtautua tarvittaessa pikaisestikin. Jos omistaa jotakin osakeyhtiötä (Oy), ei sitä voi myydä tai muuten irtaantua välttämättä kovin ripeästi.

Itse sijoitan toistaiseksi pelkästään Suomen pörssiin. Mahdollisesti varallisuuden kasvaessa hajautan muihin maihin, mutta nyt suomen pörssi on riittävä minulle. Sijoitus kohdetta valittaessa pyrin löytämään kasvuyhtiöitä, jotka mahdollisesti tulee jakamaan hyvää osinkoa tulevaisuudessa. Osingot ovat kuitenkin sijoittajana tulo, joka kannattaa sijoittaa takaisin markkinoille kasvamaan.